Mmmm..... cookies...

Hold din bolig sund

En god bolig er en sund bolig, og med et par få tips og tricks, er det faktisk slet ikke så svært at vedligeholde den.

De fleste beboere ønsker at spare på deres energiforbrug, men det skal ske uden, at der kommer problemer med fugt eller skimmelsvamp i boligen. Helt grundlæggende handler det om at holde boligen tør. På den måde bliver indeklimaet godt, og skimmelsvamp undgås. Og faktisk er en tør bolig billigere at varme op end en fugtig.

Herunder får du otte bud på, hvordan du nemt holder din bolig tør og sund. Du kan også hente folderen "Få styr på varme og indeklima i den bolig"

 

Hold en jævn temperatur

Hold den samme temperatur i alle rum i hjemmet. Vi anbefaler, at temperaturen i alle boligens rum er på ca. 21 grader, og den må aldrig komme under 19 grader.

 

Brug ikke din bolig til tørring af tøj

Undgå tørring af tøj indendørs. Hæng tøj til tørre udenfor eller brug en tørretumbler med kondensvirkning eller aftræk til det fri. Vælger du alligevel at tørre tøj indendørs, så sørg for at lufte ud efterfølgende. 

Kolde ydervægge
Hvis boligen er af ældre dato, kan ydervæggene være dårligt isoleret. Hvis det er tilfældet, vil man ofte opleve at ydervæggene er betydeligt koldere, end de indre vægge.  Her er det ekstra vigtigt ikke at placere møbler med fast bagside helt op ad væggen. Vi anbefaler min. 10 cm mellem væg og møbler, for at sikre luftcirkulation og undgå kondens.

 

Gør rent

Skimmelsvampe kan gro i støv, hvis der er tilstrækkelig fugt, og ophobet støv kan indeholde svampesporer og andre svampedele, der kan genere allergikere.

Støvsug derfor jævnligt, mindst 1 gang i ugen. Hvis man holder husdyr, kan det være, at der skal støvsuges oftere. 

 

Fugtskader

Hvis der opstår vandskade, skal du sørge for at kontakte ejendomskontoret, så skaden kan blive udbedret hurtigst muligt. 

 
Efter badning
Husk at aftørre vægge og gulv i baderum med en skraber eller et håndklæde. Luft altid grundigt ud i bolig og badeværelse efter bad, og hæng håndklædet til tørre udendørs hvis det er muligt.
 
Luft ud
Sørg for at lufte godt ud. Det gør du ved at lave gennemtræk i din bolig 5-10 minutter flere gange dagligt. Gerne om morgenen og inden du går i seng.
 
Vær ekstra omhyggelig med udluftning på badeværelset, når du har været i bad og i køkkenet, når der laves mad. Brug emhætten når du laver mad, og hold døren lukket til badeværelset, mens du bader, og indtil der er udluftet. 

 

Tjek aftræk og ventiler

Hold friskluftsventiler i vinduesrammer og vægge åbne, og se om aftrækskanaler og udsugningsventiler fungerer og er rene. Kontakt ejendomskontoret, hvis du er i tvivl.

Hvis der er ventilationsanlæg eller udsugning i din bolig, må du ikke ændre ved ventilernes indstilling, blokere eller tilstoppe dem.