Mmmm..... cookies...

13. december 2019

Juleaften i Spurvegården

I Hvidovre ligger en boligafdeling med det idylliske navn ”Spurvegården”. Her inviterer formanden Eva Clasen-Nyqvist og hendes mand Johnny, beboerne til at holde juleaften sammen i fælleshuset.

I år er det femte gang, at Eva Clasen-Nyqvist og Johnny inviterer beboerne til at fejre juleaften sammen. Sidste år sprang de over, og det gav ifølge Eva ramaskrig. 
Nu er traditionen tilbage, og idyllisk lyder det unægtelig, at holde juleaften i fælleshuset ”Spurvely”. 
Men hvor kom ideen fra?

”Det begyndte med, at vores tre børn gerne ville fejre jul med deres kæresters familier.  
Så det var en jul, hvor vi bare skulle være min mand og mig. Jeg foreslog min mand, at vi kunne holde jul for de enlige i boligafdelingen”, forklarer Eva.

Flest enlige par
Allerede den første gang kom der 17 beboere. Det viste sig, at de fleste var par, der skulle være alene i julen. ”Jeg tror, at man i mange familier er opmærksomme på, at et enligt familiemedlem ikke skal sidde alene juleaften. Men man glemmer måske parrene. I hvert fald gik det rigtig godt. Vi havde det helt utrolig hyggeligt”, fortæller Eva. ”Vi synger og har pakkeleg. Er der børn med, køber vi også et juletræ og går rundt om. Så bliver børnenes pakker lagt under træet”.

Eva og hendes mand står for arrangementet, lige fra opslag og tilmeldinger til indkøb og madlavning. Menuen står på kamsteg og and med tilbehør og naturligvis risalamande til dessert. Drikkevarer tager man selv med. Og regningen deles deltagerne om. 

Nytåret fejres også
Den model bruger Eva og hendes mand i øvrigt også i andre sammenhænge. For eksempel til nytår: ”Nytårsaften fejrer vi også i fælleshuset, her kommer der til gengæld mange enlige. Mange synes det er uoverkommeligt med transporten, hvis de skal i byen den aften. Her kan man jo nemt komme hjem. 
Vi er som reglen omkring 50 deltagere sådan en nytårsaften”. 

Fællesskabet gør en forskel
De fælles jule- og nytårsaftner er bare to eksempler på det utal af aktiviteter, der finder sted i Spurvegården. Men for mange mennesker er det to aftner på året, som kan være svære, hvis man ikke har nogen at fejre dem sammen med. Derfor er det også to rigtig fine eksempler på, at fællesskabet i en boligafdeling gør en stor forskel.